Răsturnare de situație în cazul sutelor de diplomați afectați de o boală misterioasă. Sindromul Havana nu este opera unui „adversar străin”

de: Dumitrescu Andrei
01 03. 2023

O investigație amplă a serviciilor de informații americane a ajuns la concluzia că este „foarte puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil pentru afecțiunile „sindromului Havana” care au afectat diplomați americani și ofițeri de informații din întreaga lume, potrivit unor concluzii declasificate publicate miercuri.

Sindromul misterios, denumit sindromul Havana, semnalat pentru prima dată de oficiali americani în capitala cubaneză Havana în 2016, a afectat diplomați americani, ofițeri de informații și alți membri ai personalului american din întreaga lume. Simptomele au inclus migrene, greață, pierderi de memorie și amețeli.

Aproximativ 1.500 de cazuri au fost raportate acum de la agențiile și departamentele din cadrul guvernului american, inclusiv unele din acest an.

Evaluarea Comunității de informații a SUA nu a găsit nicio dovadă credibilă că vreun adversar american ar avea o armă sau un dispozitiv capabil să provoace simptome compatibile cu sindromul.

Șapte agenții de informații au căutat vinovatul

Ca parte a investigației de lungă durată, agențiile de informații americane au luat în considerare chiar și posibilitatea ca extratereștrii să fie responsabili pentru sindromul Havana, dar au exclus această ipoteză, a declarat un oficial american din domeniul serviciilor de informații în cadrul unui briefing pentru reporteri.

De asemenea, ancheta nu a găsit explicații medicale comune pentru toate simptomele diferite raportate sau circumstanțe comune, potrivit oficialilor din domeniul serviciilor de informații.

Evaluarea declasificată a precizat că cele șapte agenții de informații americane care au efectuat investigația au avut niveluri diferite de încredere în hotărârile luate.

Două au avut o încredere moderată spre mare în constatarea cheie conform căreia era „puțin probabil” ca un adversar străin să fie responsabil, în timp ce trei au avut o încredere moderată și două au avut o încredere scăzută „pe baza lacunelor de colectare și a revizuirii de către acestea a acelorași dovezi”, se arată în raport.

„Nu putem lega un adversar străin de niciun incident”, a declarat unul dintre cei doi oficiali din cadrul serviciilor de informații americane care au informat reporterii cu privire la anchetă. Ancheta a analizat rapoartele anterioare anului 2016 care implicau simptome similare, dar nu existau date suficiente despre acestea, a spus oficialul.

Biroul Directorului de Informații Naționale, care asigură supravegherea comunității de informații, a declarat că agențiile vor continua să studieze incidentele și să răspundă persoanelor care le raportează.

Investigația a implicat sute de ofițeri de informații, alți oficiali guvernamentali americani și experți externi și a acoperit peste 90 de țări.

Aceasta a luat în considerare o gamă largă de posibilități, inclusiv „potențiale corelații cu lucruri auzite”, a declarat cel de-al doilea oficial.

„Da, am luat în considerare extratereștrii”.

Investigația a fost atât de amplă încât agențiile de informații americane au urmărit unele persoane, cum ar fi traficanții de arme, în întreaga lume, prin intermediul dispozitivelor lor electronice, „văzând ce făceau, cu cine vorbeau”, a declarat cel de-al doilea oficial din cadrul serviciilor de informații.

„Am avut piste care au avut nevoie de nouă luni pentru a fi despachetate”, a spus oficialul.

Fără răspunsuri

Sute de oficiali americani și membri ai familiilor lor au fost îmbolnăviți de sindromul Havana, care a fost raportat pentru prima dată de către oficialii aflați la Ambasada SUA din Cuba în 2016.

„Vreau să fiu absolut clar: aceste constatări nu pun sub semnul întrebării experiențele și problemele de sănătate reale pe care personalul guvernamental american și membrii familiilor acestora – inclusiv proprii ofițeri ai CIA – le-au raportat în timp ce se aflau în slujba țării noastre”, a declarat directorul CIA, William Burns, într-o declarație referitoare la această evaluare.

„Vom continua să rămânem atenți la orice risc pentru sănătatea și bunăstarea ofițerilor Agenției, să asigurăm accesul la asistență medicală și să le oferim ofițerilor compasiunea și respectul pe care le merită.”

Agențiile de informații americane au constatat confuzie în rândul dușmanilor străini în legătură cu această problemă, potrivit informării.

„Mulți dintre ei cred că acesta este un complot american”, a declarat un oficial, adăugând că agențiile au reușit să afle „gândirea din interior” a unor adversari, fără a-i identifica.

În ianuarie, un oficial al CIA a declarat că agenția a constatat că este puțin probabil ca Rusia sau un alt „actor străin” să fi cauzat majoritatea incidentelor de sănătate anormale.

Acel oficial, descriind concluziile unui raport interimar privind sindromul, a declarat că majoritatea celor 1.000 de cazuri „pot fi explicate în mod rezonabil prin condiții medicale sau factori de mediu și tehnici, inclusiv boli nediagnosticate anterior”.